• Nadcházející události

            • Zahájení nového šk. roku 2021/2022

            • Do fotoalba byla přidána nová galerie Zahájení nového šk. roku 2021/2022.

              1. 9. jsme zahájili nový školní rok tradičně mší v kostele sv. Martina, v 7. 15 hodin. Poté jsme se společně přesunuli do ZŠ Světlo, kde pokračovalo oficiální přivítání prvňáčků třídní učitelkou, zakladatelem školy a pasování ředitelkou školy. Také se dětem představily nové paní vychovatelky a seznámily je se zájmovými činnostmi a kroužky v ŠD, na které se mohou těšit. V tento významný den přijal pozvání do naší školy pan místostarosta Miloš Hrůza a paní referentka pro vztahy s veřejností Marcela Havlíčková. Po předání pugétu třídní učitelce, dárečků, pronesl k žákům milá slova. Uvítání se neslo v příjemném duchu a věřím, že pro prvňáčky se tento den stal nezapomenutelným zážitkem.

            • Informace k provozu školy od 1. 9. 2021

            • Srdečně zdravím, milí rodiče,

              posílám Vám obecné informace k hladkému zahájení a průběhu nového škol. roku, převážně v  měsíci září, dle nařízení a doporučení MZČR a MŠMT.

               

              PRAVIDLA ŠKOLY– obecné informace

              • Není potřeba dokládat prohlášení o bezinfekčnosti žáka.
              • Nejsou stanovena žádná závazná a plošná pravidla pro organizaci vstupu do budovy ani před budovou.
              • Každá osoba je povinna si při vstupu do budovy školy a ve společných prostorech zakrýt dýchací cesty, žáci rouškou, zaměstnanci a dospělí respirátorem.
              • Dezinfikovat si ruce. 
              • Testování žáků bude probíhat ve třídách nebo v ranní družině, dle příchodu žáků.  
              • Pokud mají příznaky infekčního onemocnění, nebudou vpuštěni do budovy.
              • Doporučený omezený pohyb zákonných zástupců žáků a dalších osob.

               

              RANNÍ DRUŽINA

              6:45 – 7:45 h.

              V ŠD bude povinné zakrytí dýchacích cest:  pro žáky  chirurgickou rouškou,  vychovatelky respirátorem. Nebude zde možné dodržet homogenní skupiny.

               

              VÝUKA A TESTOVÁNÍ 

               

              1. Zahájení prezenční výuky v novém školním roce 2021/2022 začne preventivním testováním žáků a to v rozsahu 3 antigenních testů provedených v prvních dvou týdnech v  září 2021. Termíny testování: 1. 9. u žáků 2. – 5. třídy, u prvňáčků je posunutý datum na  2. 9., poté  6. 9.  a 9. 9.
              2. Školám budou distribuovány neinvazivní antigenní testy pro samoodběr (tzv. rychlé antigenní testy – RAT), kterými se bude testovat ve stanovených termínech.. Typ: Genrui BioTech test.
              3. Pokud bude nutná asistence při provádění testu, žák samoodběr nezvládne, vypomůže učitelka, vychovatelka,  je potřeba mít souhlas zákonného zástupce.  V  testovacím prostoru musí být opět dodrženy rozestupy. Pro zákonného zástupce či jinou asistující osobu platí výjimka z doporučeného omezení vstupu třetích osob do školy.
              4. Testování nepodstupují děti a žáci, kteří splní podmínky stanovené pro bezinfekčnost: v našem případě: doložení o prodělaném onemocnění covid-19 (po dobu 180 dní od prvního pozitivního testu na covid-19), případně žák, který doloží negativní výsledek testu provedeného v odběrovém místě.
              5. Po absolvování a vyhodnocení NEGATIVNÍHO testu nemusí žáci  ve třídě nosit roušku, zakrytí úst platí jen ve veřejných prostorách školy, jako jsou např. chodby, družina, toalety, jídelna…pokud zrovna  neobědvají.
              6. Pokud se žák screeningovému testování nepodrobí, bude se moci prezenční výuky účastnit, ale za podmínek nastavených mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví (použití ochrany dýchacích cest po celou dobu pobytu ve škole a školském zařízení apod.)., ale nebude moci dotyčný zpívat, cvičit ve vnitřních prostorech, musí držet rozestup od ostatních min. 1, 5 m.
              7. Pokud bude žák testovaný jako POZITIVNÍ:  izolace od ostatních a zároveň všichni žáci čekají na vyzvednutí zákonným zástupcem nebo  druhá možnost:  rodič musí dát písemný souhlas, že dítě může samo opustit školu. Tato situace nastane v případě, že nakažený žák byl poslední 2 dny s ostatními v kontaktu.
              8. Pozitivně testovanému žákovi škola vydá potvrzení, zákonný zástupce je povinen kontaktovat lékaře. A lékař jej objedná na PCR test.  Dítě se vrací do školy po negativním PCR testu anebo po skončení izolace.
              9. Pokud je žák POZITIVNÍ i na PCR testu, zákonný  zástupce opět informuje školu, ta má povinnost hlásit tuto skutečnost na Hygienické stanici + sdělit seznam žáků, se kterými byl poslední 2 dny dotyčný v kontaktu.
              10. Pokud bude žákům nařízena karanténa (z důvodu pozitivně testovaného žáka), zahajují distanční výuku po dobu trvání tohoto stavu. …v ostatních případech nemá škola povinnost poskytovat nepřítomným dětem, žákům vzdělávání dist. způsobem.

              OBĚD

              • U oběda se mohou žáci stravovat po 6-ti u stolu,  rozestupy mezi stoly 1,5 m.
              • Žáci s nařízenou karanténou si nemohou vyzvednout oběd ani jejich zák. zástupci.

              ODPOLEDNÍ DRUŽINA

              12:00 – 16:00 h.

              • V ŠD bude povinné zakrytí dýchacích cest:  pro žáky  chirurgickou rouškou,  vychovatelky respirátorem. Opět nebude možné dodržet homogenní skupiny.

               

              Díky za spolupráci, těšíme se na Vaše děti.

              S přáním příjemných dní

               

              Mgr. Hana Hrozníčková

              Ředitelka školy

               

               

            • Prázdninová škola

            • Do fotoalba byla přidána nová galerie Prázdninová škola.

              Předposlední prázdninový týden (16. 8. - 20. 8. 2021) se poprvé na naší škole uskutečnila Prázdninová škola. Osm děvčat a devět chlapců prožilo společně pět prázdninových dnů, které byly naplněny zábavným opakováním učiva, hrami, sportováním, společnými prožitky i poznáním. Dopoledne probíhala výuka češtiny, matematiky a angličtiny, po obědě byl pro ně připraven pestrý program: děti hrály hry, vyráběly náramek přátelství, navštívily třebíčský vodojem s rozhlednou, zúčastnily se velké sportovní olympiády a putování za pokladem. Vše si náramně užily a kdo ví, možná příští prázdniny akci zase zopakujeme.

            • Sportovní dopoledne

            • Do fotoalba byla přidána nová galerie Sportovní dopoledne.

              Sportování není nikdy dost, proto jsme se rozhodli, že žákům zpestříme poslední dny školy a uspořádali jsme Sportovní dopoledne. Utvořená družstva žáků soutěžila v 11-ti disciplínách – jako např. házení míčků na koš, stavění nejvyšší věže, přetahování lana, přenášení vody na lžíci, štafeta, skákání v pytli ..a jiné. Taktéž mohli vyzkoušet chůzi na chůdách nebo si zahrát turnaj ve vybíjené. Všichni si sportování náramně užili a každý odcházel s odměnou v podobě zvířecích samolepek a míčků do vody.

            • Recitační soutěž

            • Do fotoalba byla přidána nová galerie Recitační soutěž.

              V předposlední den školy jsme upořádali 1. ročník Recitační soutěže napříč všemi třídami. Z každé třídy se našlo 6 až 8 recitátorů, kteří měli odvahu předstoupit před obecenstvo celé školy a přednesli svoji připravenou báseň. Kolektiv pedagogického týmu se poté radil, která z přednesených básní nejvíce zaujala. Vyhodnocena byla každá třída zvlášť. Také žáci z celé školy hodnotili recitátorské dovednosti svých kamarádů, kamarádek formou vhozených lístečků do klobouku se jménem jejich vybraného favorita. Nakonec jsme udělovali samá první místa, cenu publika a cenu za zajímavý přednes. Výkony všech žáčků byly velmi vydařené a nebylo snadné vybrat ty nejlepší. Vítězové obdrželi diplom a knižní odměnu, na ostatní žáky pak čekala malá sladkost. 

            • Sportovní hry v Alzheimer centru

            • Do fotoalba byla přidána nová galerie Sportovní hry v Alzheimer centru.

              Ve čtvrtek 24.6. se žáci druhé a třetí třídy zúčastnili Sportovních her, které pro nás uspořádali pracovníci z Alzheimer centra. Žáci a senioři soutěžili společně v týmech a měli za úkol absolvovat čtyři sportovní disciplíny - kuželky, petanque, kroket a hod kroužků na cíl. Pracovníci Alzheimer centra připravili i malé pohoštění v podobě zapečených toustíků a ovocnou štávu. Nechyběl ani osvěžující nanuk. Jako odměnu děti dostaly perníkové medaile, které pekli i zdobili klienti z Alzheimer centra + diplomy. Atmosféra celého setkání byla velmi přátelská a vstřícná. Bylo velmi pěkné sledovat, jak se mnohé z dětí ujalo své průvodcovské role, a zároveň radost ve tvářích mnohých seniorů,že mohou být ve společnosti mladých. Žáci se vraceli do školy spokojeni a plní dojmů.

            • Beseda s městskou policií

            • Ve čtvrtek 16. 6. nás navštívili pánové z městské policie a povídali si s námi o bezpečném chování na ulici. Zopakovali jsme si, co už známe a dozvěděli jsme se i řadu nových informací, např. jak bezpečně chodit po ulici za tmy, jak přivolat pomoc, jak udat svoji polohu podle žlutých štítků na sloupech apod. Nakonec jsme si mohli prohlédnout policejní auto a chvilku si v něm posedět.

            • Malý školáček

            •  

              Naše škola opět nabízí kurz Malý školáček pro budoucí prvňáčky. Po 4x se děti setkávají s paní učitelkou a společně se připravují na jejich novou a zásadní sociální roli – Na ŠKOLÁKA. Opakují základní motorické postupy, které jsou potřebné pro psaní a kreslení. Procvičují  pravolevou orientaci, prostorové vnímání, předmatematické schopnosti, sluchovou a zrakovou analýzu, hrubou i jemnou motoriku, rytmizují, staví jednoduché prostorové objekty dle zadání či vlastní fantazie. Vše probíhá v rámci her s doprovodem hudby a pohádek. 

               

            • Třídní koncerty

            • Do fotoalba byla přidána nová galerie Třídní koncerty.

              V rámci hudební výchovy mohli žáci ukázat svůj talent ve hře na hudební nástroj. A že těchto šikovných dětí bylo opravdu hodně.:-) Ten, kdo se na žádný hudební nástroj neučí, si mohl zkusit alespoň jednoduchou písničku na klávesy nebo na xylofon. Paní učitelka všechny děti moc chválí za jejich odvahu a píli. Jen tak dál, šikulky.

            • Ukliďme naši planetu

            • Do fotoalba byla přidána nová galerie Ukliďme naši planetu.

              22. 4. jsme si aktivně připomněli svátek Den Země. Žáci v rámci projektového dne vyšli do ulic, vybaveni rukavicemi, igelitovými pytli a posbírali po některých nepořádných spoluobčanech odpadky v okolí Horka – Domky. Někde jich bylo víc než dost. V rámci výuky Prvouky, AJ a Pracovních činností poté tvořili plakátek, kde si upevňovali své znalosti v rámci recyklace a správného třídění odpadů. Taktéž se dozvěděli, jak dlouho se rozkládá v přírodě bioodpad a kolik let např. skleněné láhve, PET láhve anebo žvýkačky či cigaretové nedopalky. Tomu, že se láhev ze skla rozkládá tisíce let, nechtěl nikdo uvěřit. Všem dětem děkuji za jejich dobrou náladu a nadšení při práci v terénu.

            • Návrat žáků do škol od 12. 4. 2021

            • Milí rodiče,

              od pondělí 12. 4. 2021 zahajujeme opět provoz školy prezenčně (v našem případě bez rotování tříd).

              1. Povinností školy je nově testování žáků, pedagogického a nepedagogického sboru - 2x týdně (stanovené dny: PO a ČT). K testování budeme používat neinvazivní Ag testy, distribuovány z MŠMT.

              2. Žáci budou testováni hned po vstupu do budovy - ve vestibulu školy, za dodržení rozestupů mezi lavice min. 1,5 - 2 metry.

              3. Testování uskutečníme po třídách, časový harmonogram upřesněn níže. Příchody žáků na pondělní a čtvrteční testování ideálně v těchto časech, žáci nebudou muset zvonit, ve vestibulu bude čekat pedagogický dozor, který jim otevře.

              1. třída v 7:15 h.

              2. třída v 7:35 h.

              3. třída v 7:55 h.

              4. třída v 8:15 h.

              4. Pokud zákonný zástupce odmítne testování svého dítěte, žák nebude moci docházet do školy prezenčně. Vyučující bude předávat učivo formou zaslaných plánů. Tento žák nebude mít nárok na stravu.

              5. Testování bude probíhat tzv. samoodběrem. Žáci dostanou přesnou instruktáž od pedagogických pracovníků, co mají dělat… provedou stěr vatovou tyčinkou z přední části nosu. Test je neinvazivní, odběr samotný a manipulace s testem je velmi snadná a hlavně rychlá.

              6. V ostatních individuálních případech, kdy testovaný žák není schopen provést test sám (např. z důvodů fyzických či jiných indispozic), je také možná asistence třetí osoby. Zákonný zástupce musí dát písemný souhlas třídní učitelce s pověřenou asistencí).

              7A)Testování se neprovádí u osob, které doloží negativní výsledek RT-PCR testu na přítomnost viru SARSCoV-2 nebo negativního výsledku POC antigenního testu na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2 provedený na odběrovém místě, které nejsou starší 48 hod., a pokud tyto osoby nemají příznaky onemocnění COVID-19.

              B) Testování se neprovádí u osob, které absolvovaly z důvodu onemocnění COVID19 izolaci minimálně v rozsahu podle platného mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví upravujícího nařizování izolace a karantény a zároveň neuplynulo více než 90 dnů od prvního RT-PCR testu s pozitivním výsledkem. Tuto skutečnost musí osoba prokazatelně doložit. Pokud ji škole nedoloží, tak se účastní testování dle harmonogramu školy.

              C) Zatím se netýká našich žáků - Testování se neprovádí u osob, které mají vystavený certifikát Ministerstva zdravotnictví ČR o provedeném očkování proti onemocnění COVID-19, a od aplikace druhé dávky očkovací látky v případě dvoudávkového schématu podle souhrnu údajů o léčivém přípravku (dále jen ,,SPC“) uplynulo nejméně 14 dní, nebo od aplikace první dávky očkovací látky v případě jednodávkového schématu podle SPC uplynulo nejméně 14 dní.

              Další důležité informace k testování si můžete přečíst níže + názorný diagram v případě pozitivně testovaného žáka.

              https://testovani.edu.cz/

              https://testovani.edu.cz/pro-rodice

              https://testovani.edu.cz/pro-zaky-a-studenty

              8. Ranní příchod do školy ve dnech ÚT, ST, PÁ

              - Žáci se nebudou potkávat (dodržení homogenních skupin), zvoní na svoji třídní učitelku.

              1. třída 7:15 – 7:30 hodin

              2. třída 7:35 – 7:50 hodin

              3. třída 7:55 – 8:10 hodin

              4. třída 8:15 – 8:30 hodin (ideálně v 8. 15 h.)

               

              9. Všichni jsou povinni:

               - Dezinfikovat si ruce při vstupu do budovy

              - Pedagogičtí a nepedagogičtí pracovníci nosí respirátory

              - Žáci jsou povinni nosit alespoň chirurgickou roušku (do tašky nachystat náhradní)

              10. Ranní družina – dle domluvy s třídní učitelkou

              11. Odpolední družina

              Ideálně do 14:00 – 14: 30 h.

              12. Stravování:

              Zajištěné v režimu, aby se žáci nepotkávali, opět rozestupy mezi stoly, počet strávníků u stolu po jednom.

              13. Harmonogram časů stravování, ve vyučování a přestávky u konkrétních tříd upřesní třídní učitelky.

              Vše jistě společně zvládneme a těšíme se na Vaše děti.

               

            • Opětovné uzavření škol

            • V návaznosti na usnesení vlády ČR  č. 196 ze dne 26. února 2021,  v souladu s čl. 5 a 6 ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky se omezuje provoz základních škol podle školského zákona, a to tak, že se zakazuje osobní přítomnost všech  žáků na základním vzdělávání v základní škole do 21. března 2021. Výuka ve všech ročnících bude probíhat formou on-line. Konkrétní informace obdržíte od svých třídních učitelek během tohoto víkendu.S přáním pevného zdraví, Hana Hrozníčková, ředitelka školy

            • Zimní radovánky na sněhu

            • Do fotoalba byla přidána nová galerie Zimní radovánky na sněhu.

              V rámci hodin tělesné výchovy jsme vyrazili Ke Kostelíčku, užít si zimních radovánek. Děti si dávaly závody na bobech, kluzácích -  „pekáčích“, jely ve vláčcích a náramně si  užívaly  sněhu. Některé fotky s akrobatickými prvky jsou obzvláště  povedené.  Kéž by nám sníh ještě vydržel a mohli jsme zimní dovádění zopakovat.

            • Vánoční besídka ve třídách

            • Do fotoalba byla přidána nová galerie Vánoční besídka ve třídách.

              Třídní učitelky společně se svými  žáky hezky vyzdobily začátkem adventu svoji třídu.  A jako každý rok nechyběla v závěru roku vánoční besídka jednotlivých tříd. Každý z žáčků si vylosoval, kterého spolužáka, spolužačku podarují dárkem. Zároveň nezapomněli ani na dárečky pro zvířátka v podobě ovoce, semínek, lojových koulí a dalších pochutin.

            • Mikulášská nadílka

            • Do galerie Mikulášská nadílka byly přidány fotografie.

              Tentokrát se Mikulášská nadílka konala pro žáky netradičně. Mikuláš s anděly osobně do školy nepřišel. Jen zanechal vzkaz, kde žáci mohou pomocí plánku nadílku objevit. Popis cesty a nalezený černý klíč je zavedl ke Kostelíčku. Ten den zažily děti hodně dobrodružství, že pátraly jako Sherlock Holmes po klíči a nadílce, odměnou jim byly sladké balíčky.

            • Program lidových tradic

            • Dne 29. září k nám z třebíčského muzea přijela paní Komínková, aby si s žáky 3. a 4. třídy povídala o lidových tradicích a hlavně o tom, jak se kdysi tkaly látky. Nejprve se prostřednictvím pohádky O krtečkovi seznámili s celým postupem od získání vláken ze lnu až po utkání látky. Ve druhé části programu si pak každý z žáků mohl utkat vlastní kobereček.