• Nadcházející události

            • Sbírka na pomoc Ukrajině

            • Ještě před pár týdny nikdo nevěřil, že by mohla vypuknout v Evropě v 21. století válka. Bohužel skutečnost je taková, že Ukrajina byla napadena. Protože nám nejsou lhostejné osudy lidí a ani válka samotná, chceme pomoci uprchlíkům alespoň formou humanitární pomoci, co se týká podarování dětského oblečení, dětské obuvi, hygienických potřeb, hraček, léků (paralen, nurofen, kapky do nosu...).

              1.  sbírku uskutečníme 28. 2. -  3. 3. do čtvrteční 9.00 h. dopolední.  Případné dary můžete zanechat ve vestibulu ZŠ Světlo. Děkujeme všem za aktivní přístup. Kolektiv ZŠ Světlo

            • První vysvědčení našich prvňáčků

            • Do fotoalba byla přidána nová galerie První vysvědčení našich prvňáčků.

              Už je to tady. Naši prvňáčci se konečně dočkali a 31. 1. dostali od paní učitelky třídní své první školní vysvědčení se samými jedničkami. I když se jednalo jen o výpis pololetního vysvědčení atmosféra byla kouzelně slavnostní. Poté děti s paní učitelkou řádně oslavily svoje úspěchy a půlroční snažení dortem s Rychlými špunty. 😊

            • Návštěva až ze Španělska

            • Do naší školy přijal pozvání vzácný host až ze Španělska, pan Joseph Mario Barnils, zakladatel základní školy ve Španělsku a zároveň spoluzakladatel celkem 90-ti dalších škol a školek po celém světě. Nově pomáhá budovat školu v Africe Kamerunu. Velice poutavě hovořil o systému vzdělávání a výchovy zahraničních partnerských škol a předával cenné rady nejen pedagogům ale i rodičům našich žáků.  Stěžejní je rozvíjet žáky po všech stránkách, připravit je na život, pomoci jim najít priority a podporovat je v tom, v čem jsou výjimeční a mimořádní. Nikdy si nepřipouštět neúspěch.  Úžasným a nepostradatelným nástrojem pro zdravý rozvoj žáků je tutoring (sezení a pohovoření si mezi čtyřma očima s učitelem – tutorem).   Taktéž jsou ideální tutoringy se samotnými rodiči žáka (minimálně 3x ročně, pokud potřebují, samozřejmě i častěji). Těšíme se na další setkání. Veliké poděkování patří i paní učitelce Mgr. Evě Zedníčkové za skvělé tlumočení.

            • Planetárium v Brně

            • V měsíci lednu se žáci 5. ročníku účastnili zajímavé exkurze v brněnském planetáriu. Navštívili jsme program o Sluneční soustavě, promítli nám projekci na stropě kopule, která má průměr 17 metrů. Mohli jsme si polohovat opěradla sedaček, takže jsme v pololehu sledovali velmi dobrodružnou projekci. Po svačince jsme si ve spodním patře prohlédli zajímavé fotky z vesmíru, pořízené družicemi. Ve venkovním prostoru jsme nezapomněli projít vesmírné hřiště.

              Byl to krásný, slunečný a poučný den.

            • Zrušení povinnosti testování

            • Dobré ráno, milí rodiče,   

              oznamuji, že dle schválení vlády ČR se již od 19. 2. 2022 nebudou ve škole testovat naši žáci ani zaměstnanci.  Stále platí mimořádné opatření k povinnému nošení ochranného prostředku k zakrytí úst a nosu ve společných prostorách školy. Nadále je povinností školy, že pokud žák vykazuje příznaky akutního onemocnění, kontaktovat rodiče k vyzvednutí dítěte, popřípadě, aby s jejich souhlasem opustil školu samostatně.  Přeji Vám krásné jarní prázdniny s Vašimi dětmi a příjemně se zrelaxujte. 

              Hana Hrozníčková, ředitelka školy

            • Úcta ke druhým

            • Naši žáci si v rámci hodin Etiky při probírání ctnosti Úcta vzpomněli na seniory v blízkém Domově důchodců. Zjistili si jejich jména a každému z nich napsali dopis, ve kterém se představili, nalepili svoji fotku a napsali krátce něco o sobě. S přáním pevného zdraví a Božího požehnání do nového roku se rozloučili. Díky za krásný dobrý skutek.

            • Vánoční přání + vánoční besídka

            • Dovolte mi, jménem celého kolektivu ZŠ Světlo, Vám poděkovat za Vaši obětavou spolupráci, popřát krásné a požehnané vánoční svátky prožité v kruhu rodinném.  Ať do nového roku vykročíte tou správnou nohou ve zdraví, spokojenosti a optimismu.  Níže najdete odkaz na naši vánoční besídku online. Věřím, že se Vám budeme líbit. 🙂

              https://youtu.be/Ke3icF5kc1Y

              Hana Hrozníčková, ředitelka školy

            • Ať žije zima!

            • Do fotoalba byla přidána nová galerie Ať žije zima! .

              A pokud ještě nasněží a mrzne, tak to je ta nejlepší možnost, jak využít aktivně hodiny tělocviku trochu jinak, vydovádět se venku ve sněhu při bobování, sněhových bitkách anebo nazout si brusle a hrrr na ledovou plochu Na Hvězdě. Děkujeme rodičům a prarodičům našich žáků, že nám ochotně vypomohli s technickými záležitostmi.

            • Vánoční výstava

            • Do fotoalba byla přidána nová galerie Vánoční výstava.

              Zveme Vás na vánoční výstavu prací dětských kolektivů, kterou pořádá MKS Třebíč. Žáci naší školy se aktivně zapojili. S nadšením vyráběli a zhotovovali svoje dílka s adventní tématikou (napříč všemi ročníky) v hodinách pracovních činností, výtvarné výchovy a odpolední školní družince. Nenechte si ujít tuto nabídku a přijďte se podívat do Výstavní síně Předzámčí. Bližší informace najdete v letáčku.

            • Vánoční pásmo v Alzheimer centru

            • Do fotoalba byla přidána nová galerie Vánoční pásmo v Alzheimer centru.

              V předvánočním čase jsme přišli potěšit svojí návštěvou seniory a pracovnice v Alzheimer centru. Žáci ze 3. třídy společně s paní učitelkou Lenkou Širokou si pro ně připravili vánoční pásmo v podobě básniček jako např. O Sněhulákovi, kterému na jaře nepomůže ani lékař, Bílá zima, písničky: Adventní čas, Půlnoční. Dva žáci zahráli na housle a rozloučili jsme se koledami a předáním vlastroručně vyrobených přáníček s přáním všeho dobrého do nového roku.

            • Galerie Franta

            • Do fotoalba byla přidána nová galerie Galerie Franta.

              V úterý 30. listopadu jsme navštívili stálou expozici v galerii Franta v Národním domě. V první části vzdělávacího programu jsme se seznámili s profesí malíře a se vznikem uměleckého díla. Dále jsme se dozvěděli o životě a díle třebíčského malíře Františka Mertla. Ve druhé půli programu jsme si vyzkoušeli malířské řemeslo a namalovali obraz sněhuláka Olafa – odměnou nám byl čokoládový Adventní kalendář.

            • Logická olympiáda

            • V pátek 5. listopadu se čtyři žáci naší školy: Terezka a Jiří z páté třídy, Katka ze čtvrté třídy a Adam ze třetí třídy zúčastnili krajského kola Logické olympiády. Do Jihlavy jsme jeli společně autobusem a odtud jsme z autobusového nádraží pěšky došli do sídla Krajského úřadu Kraje Vysočina, kde soutěž probíhala. Všechny děti zaslouží pochvalu za příkladnou reprezentaci školy, za odvahu a velké odhodlání, s kterým přistoupily k řešení nelehkých logických matematických úloh. V silné konkurenci 65 dětí ve své kategorii obsadila krásné 9. místo žákyně Terezka. Srdečně gratulujeme!

            • Sportování v každém věku

            • Do fotoalba byla přidána nová galerie Sportování v každém věku.

              Dne 2. 11. 2021 jsme přijali pozvání od Alzheimer centra. V rámci podpoření dobrých mezigeneračních vztahů a udělání dobrého skutku jsme si šli zasportovat se seniory. Pracovnice Alz. centra měly přichystané čtyři stanoviště – hod míčkem na koš, dovednostní disciplína „vajíčko“ na lžičce, hod magnetických pytlíků na terč a přenášení míčku na raketě. Pro všechny sportovce bylo přichystané občerstvení a nechyběly ceny v podobě perníkových medailí a diplomů. Kdo měl z dětí zájem mohl navštívit ZOO koutek se zvířátky – králíčka Alfíka, africké hlemýždě Karla a Karla, morčata, atd… Někteří zavítali do tvořivého koutku a vyrobili si andělíčka. Na rozloučení a poděkování jsme seniorům zahráli a zazpívali písničky pro radost a vraceli se v příjemné náladě zpět do školy.

            • Dopravní hřiště

            • Do fotoalba byla přidána nová galerie Dopravní hřiště.

              V pondělí 1. listopadu jsme navštívili dopravní hřiště v Borovině, abychom se zdokonalili v našich znalostech a dovednostech, které se týkají jízdy na kole. Nejprve jsme se v učebně seznámili s některými základními pravidly jízdy na kole a vyzkoušeli si řešit různé situace na křižovatkách. Ve druhé polovině programu nás čekalo venkovní hřiště, kde jsme si vše vyzkoušeli v praxi. Byla sice zima, ale to nám vůbec nevadilo a dopoledne jsme si pěkně užili. Už se těšíme na pokračování na jaře.

            • Návštěva kamenolomu

            • Do fotoalba byla přidána nová galerie Návštěva kamenolomu .

              V rámci projektového dne o řemeslech jsme navštívili lom v Kamenné u Budišova. Viděli jsme těžební lom (jámu) s vysokým jeřábem, kde jsme si vyslechli výklad o těžbě kamene. Prohlédli jsme si výrobní haly, kde se kámen řeže, leští a tvaruje. Viděli jsme výrobu kamenné dlažby, okenních parapetů, sloupků, obrubníků… Vše bylo velmi zajímavé. Na závěr jsme si mohli vlézt do obrovské lžíce bagru, a vylézt si do řídící kabiny za volant. Velmi se nám tento projektový den líbil. Mnoho dětí zvedlo v autobuse při zpáteční cestě ruku, že by zde chtělo v dospělosti pracovat. :-)

            • Plavecký výcvik

            • Do fotoalba byla přidána nová galerie Plavecký výcvik.

              V rámci tělesné výchovy dojíždí naši žáci 3., 4. a 5. ročníků do plavecké školy na Lagunu. Kurz plavecké výuky se skládá z 10-ti lekcí, každá po dvou vyučovacích hodinách, kde si žáci ve skupinkách osvojují plavecké dovednosti. Během plavecké výuky se učí správné techniky a styly plavání: jako prsa, kraul, znak, plavání s pomůckami, výdechy do vody, splývání na zádech, na břiše, různé druhy skoků a další. Všechny děti plavou jako rybky ve vodě. Úplně nejradši ale jsou, když dostanou od lektorek chvilku pauzu k dovádění v bazénu podle sebe. 😊

            • Setkání s otcem biskupem

            • Do fotoalba byla přidána nová galerie .

              Ve čtvrtek 23. září jsme se zúčastnili setkání s otcem biskupem v brněnské katedrále. Pro děti, které v loňském či předloňském roce přistoupily poprvé ke svatému přijímání, byl připraven pestrý program. Nejprve jsme společně slavili mši svatou a hned poté jsme se vypravili plnit úkoly na různá stanoviště. U každé disciplíny jsme se setkali s nějakým světcem. Na věži nás provázela sv. Barbora, pekli jsme hostie pod dohledem sv. Václava nebo jsme se učili předávat víru se sv. Ludmilou. Na závěr jsme si vlastnoručně namalovali krásné placky na batohy a nakoupili drobné dárečky pro sebe i naše blízké. Při focení s námi dokonce zapózoval papež František, skoro ani není poznat, že není skutečný, ale papírový.:-)