• Nadcházející události

            • Dopravní hřiště

            • Do fotoalba byla přidána nová galerie Dopravní hřiště.

              V měsíci září vyrazila třída čtvrťáků na dopravní hřiště. Po zopakování teorie a pravidel silničního provozu, čekala na žáky příjemnější část programu, kde si vyzkoušeli své poznatky v praxi. Na jaře se pak pokusí získat řidičský průkaz mladého cyklisty. Tak jim držme pěsti.😊

            • Slavnostní otevření Karlova náměstí

            • Do fotoalba byla přidána nová galerie Slavnostní otevření Karlova náměstí.

              I naše škola chtěla přispět ke slavnostnímu otevření Karlova náměstí tím, že vystoupila s krátkým programem – sboristů, flétnistů a recitátorů. Rozloučili jsme se taneční písničkou od Zuzany Norisové Pátá, která roztančila samotné publikum. Sklidili jsme velký aplaus, počasí nám přálo a žáci byli hrdí na to, že alespoň špetkou byli prospěšní na této velkolepé akci. Poděkování patří všem vyučujícím, kteří se na přípravě programu podíleli.

            • Adaptační kurz

            • Do fotoalba byla přidána nová galerie Adaptační kurz.

              Šestá třída zahájila nový školní rok adaptačním kurzem, který proběhl 1. až 3. září na faře v nedaleké Starči. Druhý stupeň tak pro šesťáky začal vyloženě táborově a přechod z prázdninového režimu tím pádem tolik nebolel. Hlavním cílem adaptačního kurzu bylo seznámení žáků s novým třídním učitelem i s novým spolužákem. Program připravil a kompletně zrealizoval zkušený instruktor Vítek Oplatek s vydatnou pomocí Pavly Bobkové. Provoz kuchyně si vzala na starost Sylva Oplatková. Všem jmenovaným patří obrovské poděkování nejen za profesionální organizaci, ale také za příjemnou atmosféru.

            • 1. 9. 2022 Slavnostní otevření školy, video v příspěvku

            • Zahájení nového školního roku v naší škole mělo výjimečnou atmosféru. 

              Nejenže se Základní škola Světlo přestěhovala do nově zrekonstruované budovy školy v ul. Zahradníčkova, ale dokonce nás poctil svou návštěvou i starosta města Třebíče pan Pavel Pacal. 

              Po úvodním zahájení v kostele sv. Martina jsme se přemístili před budovu nové školy a přestřihnutím pásky jsme slavnostně otevřeli dveře do nové moderní školy. Poté proběhlo jako každoročně pasování prvňáčků na žáky naší školy.  

              Ještě je důležité zmínit, že za dokončení tohoto velkého díla patří obrovské poděkování panu zakladateli školy Mílu Bobkovi a jeho bratrovi Petrovi, že poskytli nemalé finanční prostředky na odkoupení tohoto celého areálu z Kraje Vysočina a že postupně budovu rekonstruovali až do konečné podoby.  

              Pokud máte zájem se k nám přijít podívat, kdykoliv můžete. Den otevřených dveří nabízíme „každý den.“😊 

               

            • Taneční dopoledne

            • Do fotoalba byla přidána nová galerie Taneční dopoledne.

              Dne 22. 6. naši školu navštívila lektorka Marika Indrová se svým synem. Předvedli nám moderní, výrazový tanec, Electro dance a zvedli všechny děti z laviček. Žáci měli možnost uplatnit i svoji fantazii, v některých písních mohli tancovat podle svého pocitu. Nechyběly ani hudebně – pohybové hry a na závěr dětmi oblíbený tanec Kačátka.

            • Projektový den do Ratibořic

            • Do fotoalba byla přidána nová galerie Projektový den do Ratibořic.

              V květnu se celá škola vypravila do Ratibořic. Navštívili jsme kozí a králičí farmu. Seznámili jsme se s fungováním obou farem, dozvěděli jsme se něco o tom, jak se o zvířata starat a co všechno práce na farmě obnáší. Zjistili jsme také, jaké vzdělání je k této práci potřeba a jakou školu si nejlépe zvolit. V závěru návštěvy kozí farmy nechyběla ani ochutnávka místních výrobků s možností nákupu. Všichni jsme odjížděli spokojeni a obohaceni o nové poznatky.

            • ZOO Jihlava

            • Do fotoalba byla přidána nová galerie ZOO Jihlava.

              Začátkem června jsme se s 2. třídou vypravili na výlet do jihlavské ZOO. V 7.15 jsme nasedli na autobus v Třebíči. V Jihlavě jsme se ještě projeli trolejbusem a cca v 8:30 jsme stáli u pokladny do ZOO. Viděli jsme spousty zajímavých zvířat. Děti si v poledne koupili u stánku oběd a suvenýry v podobě plyšáků. Ve 14:00 jsme se vrátili zpět do Třebíče, kde už na své děti čekali rodiče.

            • Žonglérské představení

            • Do fotoalba byla přidána nová galerie Žonglérské představení.

              Na Den dětí zavítal do naší školy žonglér, kouzelník a artista Milan Ošmera z Třebíče. Předvedl dětem spoustu žonglérských kousků, kouzelnických triků, při kterých využíval velké množství rekvizit. Do svých vystoupení zapojil i děti a učitele. Některé odměnil zvířátky, které vyrobil z nafukovacích balonků. Po vystoupení jsme pana Ošmeru odměnili bouřlivým potleskem.

            • Návštěva dětí z MŠ Světýlko

            • Do fotoalba byla přidána nová galerie Návštěva dětí z MŠ Světýlko.

              V jarních měsících navštívily naši školu paní učitelky se šesti předškolními dětmi z Mateřské školy Světýlko. Děti strávily dopoledne v první třídě, poznaly nové kamarády a paní učitelka je hravou formou zapojila do výuky. Malí předškoláčci hledali na chodbě kartičky s čísly do deseti, které pak přiřazovali k obrázkům s odpovídajícím počtem teček a namalovaných předmětů, učili se novou písničku. Prvňáčci dětem ukázali, co nového se už naučili a jak v hodinách pracují, na závěr si předškoláčci prohlédli novou velkou tělocvičnu a zahráli si hry. Všechny děti ze Světýlka byly velmi snaživé a šikovné. Do školky se vracely s úsměvem na tváři a s dárečky, které pro ně v pracovních činnostech vyrobili žáci školy.

            • Prevence dětských úrazů

            • Do fotoalba byla přidána nová galerie Prevence dětských úrazů.

              18. května se třetí třída zúčastnila preventivního programu s názvem Prevence dětských úrazů. Děti si vyzkoušely, jak poskytnout zraněnému první pomoc, např. resuscitaci, obvazování různých části těla, přivolání záchranných složek. Dále si zopakovaly značky, pravidla silničního provozu a další. Akce se žákům velice líbila.

            • Velikonoční tvoření

            • Do fotoalba byla přidána nová galerie Velikonoční tvoření.

              23. dubna odpoledne se v Základní škole Světlo uskutečnila pro širokou veřejnost akce Velikonoční tvoření. Děti společně se svými rodiči na šesti stanovištích, která pro ně připravily učitelky a vychovatelky školní družiny, zhotovovaly výrobky s jarní a velikonoční tematikou. Celé odpoledne proběhlo v příjemné, pohodové atmosféře. Děti si domů odnášely mnoho krásných výrobků – jarní přáníčka, kytičky, velikonoční slepičky a kuřátka, výrobky ze sena a rostoucí hlavy – travňáčky.

            • Den Země

            • Do fotoalba byla přidána nová galerie Den Země.

              Den Země 22. 4. – v tento den se pravidelně vydáváme, s nasazenými rukavicemi a igelitovými pytli, do okolí naší školy sbírat nepořádek na trávnících, dětských hřištích, pískovištích, v lesích zkrátka všude, kde je potřeba. Divili byste se, co vše se dá najít: hrníčky, roušky, kusy oblečení, lahve, konzervy… Budeme věřit, že naše snaha a úsilí udržet přírodu čistou na nějakou dobu vydrží. 😊

            • Matematika nás baví

            • V březnu se uskutečnila celorepubliková olympiáda v matematice: Matematický klokan. Do soutěže se zapojila 2., 3., 4. a 5. třída. Ve školním kole zvítězili za 2. a 3. ročník žáci: Eliška Hahnová, František Dočkal, Michael Novák a Adam Bednář. Za 4. a 5. ročník pak žáci Jiří Bednář, Veronika Batistová, Ema Križanová.

            • Karneval v družině

            • Do fotoalba byla přidána nová galerie Karneval v družině.

              Maškarní v družině. Děti, které se ve svých převlecích proměnily na zvířátka a oblíbené pohádkové postavy, si užily rej masek při hudbě, mnoho zábavných her a soutěží. Nejnápaditější masky vyhodnotila porota složená z nejstarších žáků školy. Každý účastník si odnesl sladkou odměnu, nové zážitky a veselou náladu, která celý karneval provázela.

            • Okresní kolo recitační soutěže

            • Do fotoalba byla přidána nová galerie Okresní kolo recitační soutěže.

              Okresní recitační soutěž V úterý 8. 3. 2022 proběhlo okresní kolo recitační soutěže, a to v DDM Borovina Třebíč. Z naší školy postoupily do soutěže čtyři žákyně: Eliška Hahnová a Miriam Šplíchalová – žákyně ze 3. třídy, Káťa Vrzalová – 4. třída a Markétka Oplatková z 5. třídy. Celkem se zúčastnilo cca 20 mladých recitátorů. Naše děvčata si vedla parádně a jistě i další přednesy byly pro ně velkou inspirací. Žákyně Eliška Hahnová s básní: Telefonní omyl od autorky Daniely Fišerové postoupila dokonce i do krajského kola recitační soutěže. Všechny žákyně zasluhují velké poděkování za odvahu, snahu s pochvalou a věcnou odměnou za skvělou reprezentaci školy.

            • Cestování po Evropě

            • Do fotoalba byla přidána nová galerie Cestování po Evropě.

              Projektový den napříč celou školou.

              Místo klasické výuky žáci procestovali kus Evropy  - Německo, Rakousko, Maďarsko, Polsko, Slovensko, Velkou Británii, Itálii, nechyběla ani Česká republika. Žáci byli rozřazeni podle fáborků do skupin a s cestovním pasem plnili úkoly dle rozmístěných stanovišť – ve třídách, školní družině a jídelně.  Každá paní učitelka „představovala“ jednu zemi.  Žáci se dozvěděli hlavní města, jazyk, typické nářečí, ale i zajímavosti, např.  osobnosti pro danou zem (např. Papež František - Itálie, fyzik Albert Einstein - Německo aj.), dále si rozšířili povědomí o historických, kulturních a přírodních pamětihodnostech. Nechybělo ani seznámení s typickými zvláštnostmi v kuchařském umění a tradicích (děti si ochutnaly pravé italské špagety, anglický ranní čaj s mlékem, rakouský Sacher dort).    

              Na každém stanovišti dostala skupinka papírový dílek z obrysové mapy dané země, kterou pak děti lepily ve vestibulu do připravené mapy Evropy. Výsledkem pak byly ucelené a barevně odlišené státy, zasazené tam, kam v Evropě ve skutečnosti patří.  

              Z projektového dne si děti odnesly mnoho poznatků a zážitků, stmelily se i v rámci různých věkových kategorií a budou se příště zase těšit na další cestování po krásách naší planety.